Gemeentelijke fusie : de visie van N-VA Merksplas

Op 2 februari 2017, over deze onderwerpen: Gemeenteraad

Als politieke partij in een kleine gemeente kregen we van Gazet van Antwerpen de vraag wat onze visie is op een eventuele fusie met Rijkevorsel.

Hieronder kan je de volledige tekst lezen die wij bezorgden aan de journalist.  Uiteraard kon hij die niet helemaal publiceren, toch vinden wij als N-VA het belangrijk dat de burgers onze volledige visie op dit dossier kennen.

 

Vanuit Vlaanderen worden op dit ogenblik vrijwillige bestuurlijke fusies van gemeenten ondersteund met een fikse financiële injectie. Loont het voor Merksplas de moeite of niet?

 

Wij als N-VA Merksplas zijn van mening dat een bestuurlijke fusie met eender welke gemeente op dit ogenblik niet aan de orde is in Merksplas.

 

Wanneer kan die visie kantelen? 

  • Als er in de toekomst nog verdere specialisering nodig is van gemeentepersoneel. Het gaat over specialisaties die de kleine schaal van de gemeente overstijgen.  Dit omdat de aanwerving en/of opleiding van die specialisten de gemeentelijke financiën onder druk zouden zetten.
  • Als er een draagvlak bij de meerderheid van de bevolking is voor een fusie.
  • Als er garanties zijn dat Merksplas zijn specifieke sociale, culturele en historische eigenheid kan behouden binnen het grotere geheel.

 

Om de nood aan specialisaties van het gemeentepersoneel op te vangen, moet er in de toekomst gekeken worden of bepaalde dossiers haalbaar/wenselijk zijn om enkel op gemeentelijk niveau in te richten. We zien hier vandaag al enkele goede voorbeelden van zo’n samenwerking. Bijvoorbeeld binnen het IOK (27 gemeenten) omtrent dataveiligheid. We zien ook de ontwikkeling en initiatieven op het niveau van de Stadsregio Turnhout.

 

Omwille van het specifieke karakter van een gemeente als Merksplas blijft het op verschillende domeinen interessant om gemeente specifiek te kunnen blijven werken. Elke samenwerking moet in het belang van de bevolking zijn.

Naast een financiële en organisatorische component is het van groot belang om te kijken naar de sociale, culturele en historische context van Merksplas. Met andere woorden: Is een fusie wenselijk bij de bevolking van Merksplas? Kan Merksplas zijn culturele en historische eigenheid behouden? … Dit zijn voor N-VA Merksplas essentiële vragen, waar op dit moment nog geen antwoorden op zijn.

 

Als er in de toekomst een fusie moet bekeken worden, dan zal “garantie van de dienstverlening t.o.v. redelijke kost” als basismotivatie genomen moeten worden en zal de fusie gedragen moeten worden door de ganse bevolking.  Ook moet er een garantie op lange termijn zijn dat de eigenheid van het dorp gevrijwaard blijft binnen het grotere geheel van een fusie.

 

Bestuur N-VA Merksplas

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is