Onze dierbare kolonie komt nog eens in beeld bij de beleidsmensen.

Op 4 mei 2011

 

Minister Bourgeois investeert 99.000 euro in landschapszorg

 

Vlaams minister Geert Bourgeois, bevoegd voor Onroerend Erfgoed, investeert ruim 99.000 euro voor de opmaak van drie landschapsbeheersplannen in Brugge, Dilbeek en Merksplas. Daarnaast keurde de minister twee landschapsbeheersplannen goed.

 

Subsidie opmaak landschapsbeheersplannen

Het landschapsdecreet voorziet in de mogelijkheid om voor erfgoedlandschappen een landschapsbeheersplan op te stellen,” aldus minister Bourgeois.  “De opmaak van zo’n plan wordt voor 80% gesubsidieerd door de Vlaamse overheid. Dat beheersplan legt in detail de acties vast die noodzakelijk zijn voor een gepast beheer van de erfgoedwaarden en kenmerken van het beschermde landschap, en dit voor een periode van 27 jaar.”

 

Brugge krijgt 14.744,58 euro voor de opmaak van een landschapsbeheersplan voor het beschermd landschap “Groot ter Doest”. Voor de opmaak van het beheersplan Kasteeldomein van Groot-Bijgaarden in Dilbeek, één van de pareltjes in de Vlaamse Rand,  trekt minister Bourgeois 51.160 euro uit.

 

De vzw Kempens Landschap tenslotte krijgt 33.905,17 euro voor de opmaak van het landschapsbeheersplan “Rijksweldadigheidskolonie” in Merksplas.

 

De acties die in het beheersplan zullen worden opgenomen, en goedgekeurd worden door de minister, komen nadien in aanmerking voor een extra landschapspremie van maximum 70 % van de geraamde kostprijs.

 

 Goedgekeurde landschapsbeheersplannen

Een landschapsbeheersplan is een praktische leidraad en een garantie voor het behoud van een beschermd landschap”, aldus minister Bourgeois. “De bedoeling is om eigenaars te stimuleren om mee te werken aan het beheer van het landschap. Naast de gekende onderhoudspremie voor beschermde landschappen is er dankzij dit landschapsbeheersplan een extra  landschapspremie mogelijk voor welbepaalde onderhouds-, omgevings- of instandhoudingswerken die in dit plan zijn opgenomen, zoals het snoeien van hagen, herstellen van wandelpaden en vijverbruggen, het weghalen van het slib uit de vijvers en de renovatie van de schuilhutten en rustbanken.”

 

Minister Bourgeois keurde twee landschapsbeheersplannen goed: het beheersplan voor de Abdij van het Park in Leuven-Heverlee en het beheersplan van ’t Withof in Hoogstraten.

 

De geschiedenis van de Abdij van het Park gaat terug tot 1129. In de loop der eeuwen groeide de abdij uit tot een belangrijk religieus centrum met uitgebreide bezittingen.  Omwille van de grote erfgoedwaarde zijn de gebouwen en omgeving van de Abdij van het Park in verschillende fasen beschermd als moment en/of landschap. Sinds 2003 is een groot deel van het overgebleven domein in erfpacht gegeven aan de stad Leuven. Dankzij het goedgekeurde landschapsbeheersplan wordt nu voorzien in subsidies voor allerlei herstelmaatregelen, maar ook voor regulier beheer.

 

De geschiedenis van ’t Withof in Hoogstraten vangt aan in de middeleeuwen met de bouw van een aristocratische versterkte woning. Na jaren van verval is de woning in 1975 gekocht door architect Vanden Brande die het domein restaureerde. Kort daarna werd het domein omwille van erfgoedwaarden beschermd als landschap en de woning als monument. Met het landschapsbeheersplan wensen de huidige eigenaars het park in al zijn glorie te herstellen.

 

Dankzij een beheersplan kan de eigenaar aanspraak maken op een extra landschapspremie (max. 70% van de geraamde kostprijs) voor het uitvoeren van onderhouds – of instandhoudingswerkzaamheden die in het plan zijn opgenomen, en dit bovenop de onderhoudspremie van maximum 40% van de geraamde kostprijs waarop hij voor het beschermd landschap al recht had.

Meer info?

Ellen Devriendt (raadgever communicatie minister Bourgeois):

02/552.69.16 – 0476/66 80 39 – ellen.devriendt [at] vlaanderen.be ()

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is