U bent hier
De kolonie: stopzetting samenwerking kost de gemeente heel wat geld!
Waar N-VA Merksplas het college destijds voor waarschuwde blijkt te zijn uitgekomen. “Wanneer iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat meestal ook”, aldus Hugo Cornelis van N-VA Merksplas. “Het gemeentebestuur koos bij de 1ste toewijzing voor het grote geld, eerder dan voor de visie van de concessiehouder, en net dat zorgt ervoor dat de gemeente, en dus ook de belastingbetaler, mee zal betalen voor deze stopzetting. Het gemeentebestuur moet nu bovendien op zoek gaan naar een nieuwe uitbater en hopen dat het bod alle kosten die de gemeente nu maakt gaat dekken.”
Verschil in visie
De groep Corsendonck Hotels had destijds een dossier met een maandelijkse betaling die drie keer zo hoog lag als die van dan de volgende bieder. “In de toewijzing werd procentueel meer belang gehecht aan het geld dan aan de visie, en net het verschil in visie is de reden dat nu het contract wordt opgezegd.” Vertelt Tine van der Vloet (N-VA). “Extra zuur is dat wij destijds zo sterk op die gemeenschappelijke visie hebben gehamerd, maar toen had het bestuur hier geen oren naar. Net de keuze voor het geld zorgt nu dat de kost voor de belastingbetaler verhoogt. In het nieuwe dossier dat op de gemeenteraad van maart kwam blijkt dat het opnieuw zo zal zijn. De beoordeling zal 60% de financiën betreffen, de visie telt voor 40% mee. “
Exacte financiële plaatje nog onbekend
Wat zijn de financiële gevolgen voor de burger? “Dat dit de burger een pak geld zal kosten is al zeker”, aldus Koen Verheyen, “Op de gemeenteraad vernoemde het bestuur al extra kosten voor 170.000 euro, maar hoeveel dit precies zal zijn hangt nog van enkele factoren af.” Het college wil de investeringen van Corsendonck Hotels overnemen, en vroeg hiervoor toestemming aan de gemeenteraad. N-VA Merksplas is hier niet in meegegaan, en wil dat alles in alle openheid gebeurt, vooral omdat de overname de belastingbetaler heel wat centen zal kosten.
Bovendien is er door de opzegging de mogelijkheid dat de site voor een periode niet zal worden uitgebaat, wat ook voor minderinkomsten zal zorgen. Dat in de plannen heel wat hotelkamers werden voorzien, op vraag van Corsendonck Hotels, zorgde ook dat de geplande renovatie door het gemeentebestuur erg op hun lijf was geschreven. Er gaan meer dan waarschijnlijk opnieuw aanpassingen moeten gebeuren, alsook aan de vergunningen en de dossiers bij Vlaanderen. Hoeveel het allemaal exact zal kosten is dus nog niet zeker, maar zeker is dat de gemeente en uiteindelijk dus ook de belastingbetaler in Merksplas deze opzegging zal voelen in zijn portefeuille.