Wat gebeurde er nu precies tijdens de opstand in de gevangenis?

Op 29 mei 2016, over deze onderwerpen: Gemeenteraad, Veiligheid

Op de avond van 7 mei was er een opstand in de gevangenis van Merksplas. N-VA Merksplas vroeg zich af wat er die avond precies gebeurde en of de veiligheid van cipiers, gevangenen of zelfs van bewoners in het gedrang kwam. De burgemeester was de hele avond en nacht ter plaatse.

 

Situatieschets

Een 200-tal gedetineerden wilden niet terug naar hun cellen na de wandeling.  Bemiddeling van de directie hielp niet.  Nadat binnen en buiten brand werd gesticht, werd de gemeentelijke rampenfase afgekondigd. Op dat ogenblik waren alle cipiers in veiligheid.  De brandweer kon niet tussenkomen tot de interventie eenheden ter plaatse waren om de gevangenen terug in hun cellen te krijgen.  Uiteindelijk werden er 2 gevangenen gewond afgevoerd, 1 was dezelfde dag al terug, de andere 3 dagen later. Ook was er één gevangene ontsnapt, maar die werd al snel terug gevat.

 

Geen gevaar voor omwonenden of burgers

Er is geen direct gevaar geweest voor burgers of omwonenden. Een evacuatie van de bewoners was dus ook niet nodig. De continu aanwezige helikopter, die de situatie langs bovenaf bekeek, zorgde wel voor zenuwachtigheid in de buurt. Er werd ook geen provinciaal rampenplan afgekondigd, wel was er voortdurend contact met de gouverneur. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is