Persoonsvolgende financiering voor mensen met een beperking

Op 27 februari 2017, over deze onderwerpen: Sociale zaken

Op 1 januari 2017 is  het systeem van de persoonsvolgende financiering (PVF) gestart. Dit zal heel wat mogelijkheden meebrengen voor mensen met een beperking.

Naast de reeds bestaande initiatieven komen er heel wat nieuwe mogelijkheden waarvoor personen met een beperking  kunnen kiezen. De Groene zorginitiatieven zijn hiervan een voorbeeld. Vlaams parlementslid Tine Van der Vloet heeft minister Vandeurzen er al meermaals op gewezen dat de regelgeving hierover zo snel mogelijk op punt moet staan. Heel wat mensen die willen starten in een groen zorginitiatief willen snel duidelijkheid rond de mogelijkheden van deze nieuwe werkvorm.

Ook zal het aanbod dat nu al bestaat versterkt worden door andere ‘niet-erkende’ zorgaanbieders. Naast het inhuren van een persoonlijk assistent biedt dit ook andere nieuwe mogelijkheden: ouderinitiatieven en andere kleine spelers kunnen in de toekomst in een aanbod voor personen met een beperking voorzien. Zo wordt de keuzevrijheid groter voor de persoon met een beperking.  Deze keuzevrijheid is een basisrecht!  

Belangrijk in het systeem van persoonsvolgende financiering is dat mensen vanaf nu zelf zullen kunnen kiezen wanneer ze kunnen omschakelen. Vroeger kwamen ze op een nieuwe wachtlijst als ze hun geld op een andere manier wilden besteden.

Voor 2017 is er al een extra budget van 117,5 miljoen euro voorzien. Deze stijging is  enorm belangrijk omdat hierdoor heel wat nieuwe mensen  in het systeem kunnen instappen. De Vlaamse Regering  heeft in totaal 330 miljoen euro extra middelen voor personen met een beperking  voorzien in deze legislatuur.

De bijstandsorganisatie Onafhankelijk Leven was in december duidelijk: “In 2017 werkt de Vlaamse regering verder aan het wegwerken van de wachtlijsten en de invoering van de persoonsvolgende financiering (PVF). Van het uitbreidingsbeleid van 117,5 miljoen euro voor personen met een beperking in 2017, wordt 52 miljoen voorzien voor nieuwe persoonsvolgende budgetten voor meerderjarigen. Daardoor kunnen in 2017 minstens 1700 mensen eindelijk weg van de wachtlijst.”

In Merksplas en Melle gaf Tine voor een volle zaal reeds uitleg over de persoonsvolgende financiering, in het kader ‘Tine toert’.

Heb je nog vragen over PVF, dan kan je kan Tine Van der Vloet bereiken via   tine.vandervloet [at] vlaamsparlement.be , ook op haar website www.tinevandervloet.be vind je nog heel wat extra info over de persoonsvolgende financiering.

 

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is