Renovatie Kolonie: fase 5 en 6

Op 17 juni 2020, over deze onderwerpen: De Kolonie

Maandag stond het aanbestedingsdossier van de cascorestauratie fase 5 en 6 op de agenda.

Het gaat hier dus over het woonstalhuis noord en de 2 koeienstallen.

Even enkele zaken op een rijtje:

 • de gemeente heeft van agentschap onroerend erfgoed de toestemming gekregen om de termijn om dit project te realiseren te verlengen. Normaal had dit al gerestaureerd moeten zijn!
   
 • er komen heel wat subsidies vanuit Vlaanderen, waarvoor dank! Maar ook de gemeente moet een heel bedrag nog zelf betalen, het gaat over een 476 000 euro.
   
 • de invulling komt in het najaar nog op de gemeenteraad, maar de burgemeester gaf mee dat het zou gaan over een 50 tal hotelkamers in totaal en een uitbreiding van de horeca. Is deze visie een gedragen visie door al de andere partijen die bij de meerjarige overeenkomst betrokken zijn?
   
 • wij hebben duidelijk meegegeven dat het voor ons belangrijk is om de commissie Kolonie hiervoor bij één te brengen. Overleg is hier volgens ons van groot belang!
   
 • de rol van Kempens Landschap vzw stellen wij ook in vraag. Hier wordt niet veel meer over gezegd. Het bestuur gaf mee dat de gemeente voortaan de trekkende partij is.
   
 • wij stellen ons de vraag of een hotel met zoveel kamers en uitbreiding van de horeca de beste invulling is. Er is enorm veel geld van Vlaanderen naar dit project gevloeid. Het moet het uitgangsbord zijn voor onze gemeente... moet het dan niet anders worden ingevuld dan vooral met horeca en een hotel aangevuld met het bezoekerscentrum en het gevangenismuseum?
   
 • heb jij leuke ideeën om deze site in te vullen? Geef ons gerust jouw idee mee!

We zijn nu in eerste plaats tevreden dat de restauratie nu eindelijk van start gaat, want dat is zeer dringend. Onze minister Matthias Diependaele volgt dit dossier ook goed mee op, erfgoed draagt hij een warm hart toe.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is