Voorstel 25/01: Leefbaar Merksplas ziet extra steun voor de lokale horeca niet zitten

Op 25 januari 2021, over deze onderwerpen: Gemeenteraad

Voorstel:

De horeca heeft het hard te verduren omdat zij de deuren al een hele tijd hebben moeten sluiten. Ook hier in onze gemeente is dat zo. Men heeft tot op heden ook nog geen perspectief om weer open te gaan.

Daarom is het belangrijk om hen een hart onder de riem steken.

We zouden graag een spaaractie  willen voorstellen die uitgerold kan worden door de gemeente.

Er zou een spaarkaart kunnen komen die bruikbaar is in alle horeca zaken die werken met take away. Per aankoopschijf van 10 euro  kan men een sticker ontvangen en bij een volle kaart van bv 10 stickers kan deze worden ingediend bij het gemeentehuis. De gemeente trekt uit al de volle kaarten een paar keer enkele gelukkige winnaars die een cadeaubon kunnen winnen die dan weer kan gebruikt worden in de horecazaken die mee doen met deze actie.

Op deze manier ondersteunt de gemeente de lokale horeca: door en voor de lokale horeca.

De gemeente zorgt voor de kaarten, de stickers, een deelnamelijst, de communicatie en enkele geldbonnen als prijs. We denken dat deze actie financieel en logistiek haalbaar is.

Overwegende:

De horeca zwaar getroffen is door de Coronacrisis
De gemeente grote voorstander is van het lokaal kopen
De gemeente de horeca wil blijven ondersteunen door deze actie

Voorstel van beslissing:

  • De gemeente bekijkt samen met verschillende diensten dit voorstel zodat er snel vorm kan  gegeven worden aan deze actie .
  • De gemeente neemt contact op met al de horeca zaken om te polsen of zij willen mee doen met deze actie. Deze worden dan duidelijk weergegeven in een lijst van deelnemende zaken.
  • De gemeente maakt logistiek alles in orde en rolt deze actie zo snel als mogelijk uit met de nodige communicatie.
  • De gemeente stelt een reglement op waar alles over de actie duidelijk in vermeld staat.

 

Beslissing gemeenteraad:

Men wil ons voorstel niet steunen omdat men  het niet nodig vindt om er 1 sector uit te pikken. Al belet hen uiteraard niet om met een actie te beginnen voor een welbepaalde doelgroep dat men deze later nog kan uitbreiden of iets anders kan doen.

Men werkt samen met Unizo en daar wil men wel ondersteunen, maar niet elke horeca zaak is aangesloten bij Unizo.

Men vindt dat men toch al heel wat doet voor de horeca en zelfs breder voor de handelaars want er is plaats voor hen op de website. Ons eerdere suggestie om hen eens mee te nemen in de meer over Merksplas is nog steeds niet meegenomen.

 

We vinden het zeer jammer dat de burgemeester en gans zijn ploeg niet achter het idee staat om de lokale horeca te ondersteunen met een actie.  Het leek ons echt een haalbaar voorstel zowel logistiek als financieel. Het zou fijn zijn dat we al onze horeca zaken, eens ze terug open mogen, ook effectief terug kunnen open gaan.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is